TEST GLOBALSET NOV 2010 -SPRÁVA Z TESTU


Publikované 25.11.2010


Skupina rádioamatérov pre krízovú komunikáciu SZR za východoslovenský región Košice sa zúčastnila ďalšieho testu GLOBALSET NOV 2010 pod značkou OM9HQ, keďže sme boli jediná stanica za Slovensko prihlásená do tohto testu. Test prebiehal v soboru 13.11.2010 v poludňajších hodinách od 11:00 hod do 15:00 hod nášho lokálneho času.

Ako vysielacie pracovisko pre túto aktivitu sme opäť využili klubovú stanicu OM3VSZ na Čani. Tento krát sme sa pre prácu v teste zišli len dvaja operátori, preto sme sa aktivovali len na dvoch pásmach a to 20m a 15m. Pásmo 80m sme vynechali hlavne kvôli tomu, že test prebiehal v dennom čase, kedy je pásmo hluché (rovnaké rozhodnutie urobila aj HQ stanica GB4NRC) a pre 40m pásmo bola obava z rušenia paralelne prebiehajúcim JAPAN Intl DX Contestom SSB. Preto sme ako druhé pásmo zvolili pásmo 15m. Pre toto pásmo sme použili klubový transciever ELECRAFT K3/100W a 3elementový anténny systém s rotátorom. Pre druhé pásmo 20m bol použitý môj transciever ICOM IC 7200/100W a ďalší anténny systém (yagi) situovaný na samostatnom stožiari.

V porovnaní s predošlým testom GLOBALSET z mája 2010 bola situácia na pásmach odlišná hlavne kvôli inému času, v ktorom prebiehal test. Pásmo 20m bolo tento krát pomerne živé a QRM od iných HAM staníc, ktoré nepracovali v teste nebolo príliš veľké a tak som bol schopný vyslať a prijať až 10 správ. Na druhej strane 15m pásmo bolo takmer zatvorené a preto Rado OM3WYE urobil len jedno spojenie počas ktorého prijal jednu správu a jednu správu vyslal. Rado dával výzvu CQ GLOBALSET veľmi často, avšak nikto mu neodpovedal. Bola možnosť zmeniť anténny systém z hluchého 15m pásma na 40m pásmo, (antény pre tieto pásma sú na spoločnom stožiari a rotátore) ale túto možnosť sme nevyužili. Počas májového testu GLOBALSET (prebiehal v ranných hodinách) bola situácia opačná – pásmo 20m bolo nepoužiteľné, 80 m pásmo bolo slabé a len 40m pásmo bolo v poriadku. Rado vtedy urobil na tomto pásme najviac spojení.

V tomto teste som sa kontaktoval s piatimi inými stanicami a podobný počet ďalších staníc pracujúcich v teste som počul. Aj keď to nebol veľký počet staníc pre štatistiku, mal som pocit, že v porovnaní s predošlými testmi bolo vidieť už značné zlepšenie v kvalite vysielania a prijímania pomerne dlhých správ, ktoré sa predávajú počas tohto testu. Moja ďalšia poznámka k priebehu testu je tá, že amatéri používajú niektoré časti záhlavia správy ako aj podpisu za správou rôznym spôsobom, preto by bolo možno vhodné dať nejaké usmernenie (vzorové príklady) pre použitie týchto políčok, aby sa ujednotilo ich používanie.

Účasť na podobných testoch nie je možno pre väčšinu rádioamatérov lákavá a prevláda názor, že predávanie takýchto správ je pre rádioamatéra rutinnou záležitosťou, ktorú každý zvládne. Možno je to pravdou v prípade predávania správ v rodnom jazyku a za dobrých podmienok na pásme. Pri predávaní správ v medzinárodnom styku, kedy sa využíva ako spoločný jazyk angličtina je táto činnosť pre všetkých, ktorí nemajú angličtinu ako rodný jazyk už určitým dobrodružstvom. Takéto testy sú nielen previerkou našich schopností, ale dávajú aj ďalšie podnety na ich zlepšovanie, preto sú pre nás prínosom a je vhodné sa na nich zúčastňovať.

Stanislav Uličiansky, OM8AXU
Krajský koordinátor ARES SZR za Košický kraj


FOTOGALÉRIA Z AKCIE


 

Stránka o rádioamatéroch, rádioamatérskej technike a amatérskom vysielaní – vo výstavbe